Kerran kuukaudessa ilmestyvässä blogisarjassa esittelen ihania, lahjakkaita naisia, jotka seuraavat omia unelmiaan, tekevät omannäköistään työtä ja ovat lahjakkaita siinä, mitä tekevät. Kaikki upeat naiset liittyvät Villipihlajalle tärkeisiin arvoihin sekä teemoihin kuten luonto, tanssi, ilo, kiitollisuus, hyvinvointi, taide ja luominen. Halusin myös kysyä, mikä tuo näille naisille iloa ja antaa voimaa.

Tammikuun nainen on Maana Crafts -yrityksen perustaja Roosa Lundström. Roosa suunnittelee ja valmistaa muun muassa yksilöllisiä virkattuja asuja ja asusteita, joissa korostuu luonnonmukaisuus, eettisyys ja ekohenkisyys. Roosa käyttää asuissaan myös itse kasveilla ja sienillä värjättyjä lankoja.

Miten Maana Crafts sai alkunsa?

”Menin suoraan lukiosta opiskelemaan filosofiaa yliopistoon, mutta se ei sitten tuntunutkaan omalta ja lopetin sen parin vuoden jälkeen, koska halusin kuitenkin käytännön- ja maanläheisempää meininkiä. Sitten reissasin vähän, ja tein sitä kuuluisaa itseni etsimistä. Reissaamisen ja haahuilun aikana aloitin virkkaamisenkin ajan kulukseni, ja siihen jäi koukkuun. Samaan aikaan heräsi enemmän kiinnostus myös luontoon, ja sitten aika sattumalta päädyin ystävän kautta Osaralle opiskelemaan luontoalaa.

Perustin toiminimen viime keväällä. Yrittäjyys on oikeestaan ollut aika selvää nuoresta asti, koska oon aina halunnut päättää itse asioistani, tehdä asiat vähän omalla tavallani ja luoda jotain uutta, ja omalla tekemiselläni voida vaikuttaa maailmaan. Käsityöt ja taiteellinen luominen on ollut läsnä koko elämän.

Luontoalan koulutuksen ansiosta kestävien valintojen tekeminen on selkeämpää, ja se myös syvensi omaa luontoyhteyttä. Yrityksen perustaminen on kyllä ollut aikamoinen henkilökohtaisen kasvun paikka.”

Mitkä asiat tuovat sinulle iloa ja antavat voimaa?

”Minulle voimaa tuo tietenkin ennen kaikkea luonto. Pitkät kävelylenkit metsässä koiraystävän kanssa ovat yksinkertaisuudessaan parhaita hetkiä päivästä. Monesti asioiden yksinkertaistaminen kuorii esiin sen, mikä on todella merkityksellistä. Luonto herättää minussa kiitollisuutta ja kunnioitusta, sekä aina niin lempeästi muistuttaa asioiden oikeista mittasuhteista.

Olen myös todella onnellinen siitä, että olen viime vuosina löytänyt luovan tanssin ja kehollisen ilmaisun osaksi elämääni. Se on tuonut minulle valtavasti oivalluksia ja erinomaisen työkalun käsitellä vaikeitakin tuntemuksia, ja sitä myötä voimaantumista, vapautta ja virtaavuutta elämääni. Kehon viisauden kuuntelu on äärimmäisen tärkeää. Tanssi on inspiroinut minua myös työssäni, ja olen siksi muun muassa halunnut luoda asusteita, jotka elävät kauniisti liikkeessä.

Joskus elämä tuntuu niin arvaamattomalta, että ainoa asia, jossa on mitään järkeä, on tarttua koukkuun ja lankaan. Käsillä tehty toistuva liike yhdistettynä geometrisiin kuvioihin luo meditatiivisen kokemuksen, jossa voin hengähtää, rauhoittua, ja sitä kautta löytää uusia ideoita. Rakastan yhdistellä erilaisia tekstuureita, materiaaleja, värejä ja tyylejä. Parasta tekniikassa on se, että varsinaisia sääntöjä tai kaavoja ei ole – mahdollisuuksia on loputtomasti!

Haaveena ja tarkoituksena tietenkin on voida korostaa käsityön merkitystä ja nostaa käsityön arvoa, olla vastalause tämän hetken järjettömän epäkestävälle vaateteollisuudelle, pyrkiä käyttämään yhä ekologisempia materiaaleja töissäni tulevaisuudessa (esim. hamppu, pellava, nokkonen, uusiokuidut).
Todennäköisesti aion panostaa enemmän juhla-, esiintymis-, ja tanssiasuihin tulevaisuudessa.”

Tutustu Roosan töihin:

IG: instagram.com/maanacrafts
FB: facebook.com/maanacrafts
Etsy-verkkokauppa: maanacrafts.etsy.com
Keväällä 2020 aukeaa myös uusi verkkokauppa: maanacrafts.com