1. Lahjojen tekeminen,  Pihkasalva

Tykkään itse hurjasti kaikenlaisista itsetehdyistä lahjoista kuten vaikkapa villasukista, leivonnaisista ja  kotikosmetiikasta. Tänä vuonna olin ajatellut keitellä ison satsin pihkavoidetta  ympäri vuoden annettaviksi pikkulahjoiksi. Saas nähdä, ehdinkö jouluksi!

Pihkasta on tullut huippulääke. Kuusenpihkavoide on luonnontuote, joka on läpäissyt myös Lääkelaitoksen testit. Pihkan teho perustuu antimikrobiseen vaikutukseen. Se estää haavojen tulehtumista ja bakteerien kasvua. Pihkahan on havupuun suoja-aine: puun rungon tai oksan vaurioiduttua tai katkettua, pihka suojaa ja korjaa vaurioituneen alueen. Samalla se estää bakteerien ja sienien pääsyn puuhun. Kuusenpihkavoiteen on myös tutkimuksissa huomattu tehoavan jopa hankaliin sairaalabakteereihin! Haittavakutuksia ei ole todettu, mutta pihkavoide ei tietenkään sovi hartsiallergisille.

Kotioloissa kuusenpihkavoidetta voi käyttää monella tavalla, muun muassa tulehtuneisiin haavoihin ja ihottumiin, atooppiseen ihottumaan, finnien ja aknenäppyjen hoitoon, hiertymiin, kovettumiin, arpiin, hyönteisten puremiin ja kynsisieneen.

Pihkasalvaa on helppo valmistaa myös itse ja se on ekologinen ja hyödyllinen lahja. Tarvitset valmistusta varten puhtaita purkkeja kansineen, kattilan/astian ja lusikan, jotka saavat mennä ”pilalle” eli pihkaan, kuusenpihkaa, oliiviöljyä/rypsiöljyä sekä mehiläisvahaa. (Huom! Pihkan kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.) Ohjeita löytyy monenlaisia ja monilla eri komboilla. Tässä Juuret maassa -blogin ihanan Kaisan ohjeet pihkasalvan ja voiteen valmistukseen.

Pihkasalvaa on melko näppärää valmistaa myös itse.

2. Joululoma & pysähtyminen

Joululoma on varmasti monessa perheessä ja kodissa odotettu tauko pitkään arkiseen aherrukseen. Itse odotan jouluissa eniten kiireetöntä yhdessäoloa, rutiinien rikkomista, yksinkertaista olemista, ulkoilua, hyvää ruokaa ja hetkeksi ”maailman pysähtymistä”. Joululoma tarkoittaa kuluvan vuoden päättymistä ja taakse päin katsomista. Millainen vuosi oli? Toteutuivatko tavoitteet? Heittelikö elämä ihan uusille urille? Mikä oli kuluvan vuoden ”teema”? Ja mitähän kaikkea jännittävää ja uusi vuosi tuokaan tullessaan?

3. Kynttilät

Pimeys, joulu ja kynttilät. Kynttilät palavat kotonamme lähes vuoden ympäri, olenhan kynttiläntekijän tytär. Äitini valmisti Karoliina-kynttilöitä kolmisenkymmentä vuotta ja hänen eläköidyttyään, isosiskoni on jatkanut kynttilöiden valmistusta hänkin jo kymmenen vuotta. Karoliina-kynttilät täyttävät tänä vuonna 40 vuotta! Nämä kynttilät saivat nimensä, kuten minäkin, suvussamme kulkevan nimen mukaan. Työssäni pyrin nimikaimojeni tapaan tuomaan ihmisille valoa ja iloa.

Siskostani ja kynttilöistä muuten kirjoitan lisää joulukuun ihana nainen -blogitekstissä.

Karoliina-kynttilän kelluvia kynttilöitä

4. Jalkakylvyt

Tähän aikaan vuodesta kaipaan pientä hemmottelua ja samalla erilaisia tapoja pitää itseni terveenä ulkopuolella riehuvista flunssa-aalloista huolimatta. Tehokas tapa saada lisää lämpöä kehoon ja samalla hieman hemmottelua on yksinkertainen. Jalkakylvyt!

Jalkakylvyn perusohje on yksinkertainen: Valmista vahva yrttitee laittamalla villivihanneksia, -yrttejä tai havuja kannuun/kattilaan. Lisää lusikallinen merisuolaa. Kaada päälle kiehuva vesi ja anna hautua noin 20 minuuttia. Siivilöi ja kaada ämpäriin tai vatiin ja lisää lämmintä vettä sopiva määrä. Nautiskele jalkakylvystä noin 20 minuuttia. Kuivaa jalat huolellisesti ja rasvaa ne. Samalla voit antaa itsellesi pienen jalkahieronnan. Tai pyydä lasta, puolisoa tai ystävää avuksi. Ei tarvitse osata oikeaoppisia otteita, pelkää jalkojen puristelu tuntuu taivaalliselta. Lopuksi villasukat jalkaan.

Suosikkejani syksyn ja talven jalkakylpyihin on jo aiemmin marraskuun ihanien asioiden blogikirjoituksessa mainitsemani ”flunssankarkoitussekoitus” eli siankärsämön, nokkosen ja mesiangervon yhdistelmä. Nokkonen, poimulehti ja piharatamo on aina varma villivihannesyhdistelmä ja ihanan tuoksuinen ja tehokas on kuusi, mänty ja kataja havumix. (Muistathan havupuiden kohdalla, ettei niiden kerääminen kuulu jokamiehen oikeuksiin.) Kesällä voi sitten nautiskella vaikka värikkään kukkaisista ja ruusuisista jalkakylvyistä.

Huomioithan, että vesi ei saa olla liian kuumaa, jos kärsii diabeteksen aiheuttamasta huonosta verenkierrosta, vaikeista suonikohjuista tai veritulppavaarasta. Terveitä jalkoja voi hemmotella huoletta.

Teeksi sekä jalkakylvyksi hautumassa nokkosta, poimulehteä ja piharatamoa

5. Saunominen & avantouinti

Sauna ja saunominen ei kai selitystä edes kaipaisi. Tämä joulukuu on itselleni astetta jännittävämpi saunomiskuukausi, sillä aion käydä ensimmäistä kertaa avannossa. En nimittäin ole (vielä!) ollenkaan avantoihminen, vaikka kuinka tiedän se terveyttä ylläpitävät ja edistävät vaikutukset. Satun olemaan melkoinen vilukissa ja mieleni kertoo hyvin mielellään tarinaa, että kylmään veteen meneminen on kidutusta. Kuka kiduttaisi itseään vapaaehtoisesti? (Kysyy tanssija, joka on rääkännyt vapaaehtoisesti kehoaan 30 vuotta :)) ”Vilukissuudestani” kertoo ehkä jotain se, että keskellä kesää heinäkuussa Saimaan höyrylaivaregatan yhteydessä Joensuun talviuimareiden saunalla vieraillessani, olin ylpeä itsestäni käydessäni pulahtamassa heidän ”avannossaan.” :)

Avantouimarit luettelevat avannossa käymisen hyvää tekeviksi vaikutuksiksi muun muassa stressin helpottumisen, kylmänsietokyvyn paranemisen ja lämmöntuotannon lisääntymisen, vastustuskyvyn vahvistumisen, mielialan kohenemisen ja halvan harrastuksen sosiaalisen puolen. Lauteilla ollaan tasa-arvoisia ja yhtä.

Pääsen tässä kuussa tutustumaan myös Niemi-Kapeen Tilan Wanhaan saunaan ja savusaunaaan yhdessä Saunakonkelin poikien kanssa. Tästä kombosta ei voi syntyä kuin jotain jännää ja upeaa yhteistyötä!

6. Kölliminen

Kölliminen on olemista, läsnäoloa ja omassa olemuksessa köllöttelyä. Se on arjen luksusta. Köllöttely sopii myös niille, joille meditaatio kuulostaa liian hörhöltä tai itämaiselta. Köllöttely on tavallisen ihmisen meditaatioita. Ollaan vaan ja möllötetään ilman mitään tarkoitusta, päämäärää tai tavoitetta. Köllöttelyssä ajatukset saavat tulla ja mennä ja niitä vain ihastellaan: ”Kas, tuollainen ajatus!”

Olen köllinyt elämäni aikana varmasti enemmän kuin laki sallii. Jostain syystä siitä on tullut harvinaisempaa herkkua nykyisin. Tällä yrittäjyydellä lienee osana asiassa. Joulukuussa voi hyvällä omallatunnolla hiljentää, rauhoittaa ja hissutella. Kaikkiin rientoihin ja harrastuksiin ei tarvitse eikä edes kannata rynniä. Valon ollessa minimissään virtaa ei vaan riitä ylimääräisiin ja se on ihan ok. Olkoon joulukuu meditaatioköllimisen retriittikuukausi!

Joten, hyvää joulun aikaa ja köllimisiin!

P.s. Vinkkinä joululahjoja miettiville. Villipihlajalta saa nykyään ostettua suoraan kaupasta myös lahjakortteja. Myynnissä on lahjakortit villivihanneskursseille (39€) ja tanssielämyksiin (29€). Molemmat lahjakortit käyvät maksuna myös muihin elämyksiin.